Historik

Bokskogen kring Bjärlången

Sjön Bjärlången omges av vackra gamla bokskogar, som haft betydelse både för industrin och lockat sommargäster.

Bjärnum hör till Norra Åkarps socken. I den nordliga grannsocknen Vittsjö dominerar granen. Vittsjö har en gran i sitt sockenvapen och Norra Åkarp en yxa. Ett gammalt talesätt säger att granen spred sig söderut genom Vittsjö socken, men höggs ner av Åkarps yxa.

Bjärlången

Bjärlången

1892 etablerades den första fabriken i Bjärnum. Det var Troedsson & Nilsson som tillverkade trätunnor: såpfjärdingar, snuskuttingar och framförallt smördrittlar. Till tunnorna för smör fordrades bok, som var helt lukt- och smakfritt. Virke fanns i de näraliggande bokskogarna kring sjön och det egna sågverket försåg också den framväxande möbelindustrin med virke.

Bjärlången
Bjärlången

En förutsättning för möbelindustrin var järnvägen från Bjärnum till Hässleholm som invigdes 1890. Järnvägen förde också turister från städerna i södra Skåne till pensionaten i Bjärnum. Den friska luften, Bjärlångens fina vatten och stigarna i skogen runt sjön bidrog till att hundratals pensionatgäster varje sommar gästade den lilla byn.

”Hejsan på dig Mari!” skrev två semesterfirare till sin vän i Malmö. ”Vi har det mycket bra, synd bara att du inte är med, härlig natur och härliga karlar, tjugo karlar till var flicka så det är smaskens gevesen. I går var vi på dans och svängde oss.” Då som nu dansade man i Folkets Park nära sjön.


Bjärnum Folkets Park

Badplatsen vid Bjärlången

Före de långväga charterresorna och då inte så många hade bil var Bjärlången en samlingsplats under sommarhalvåret. Vid den nuvarande badplatsen har det badats i över 100 år. Först bara från en enkel skranglig liten träbrygga, senare från cementbrygga med hopptorn. Här låg de två konkurrerande caféerna Sjöstugan och Strandpaviljongen. Barn köpte godis i Sjöstugans lilla kiosk och ungdomar spisade skivor i Strandpaviljongen. Sjöstugan hyrde ut vita båtar och Strandpaviljongen gula, för en stilla roddtur på sjön. För 25 öre kunde man på 1950-talet hyra en av Sjöstugans segelbåtar. Här brann valborgsmässoelden sista april, precis som den fortfarande gör idag.


Sjöstugan

Brygga vid Bjärlången
Brygga vid Bjärlången

 

Badplatsen vid Bjärlången
Badplatsen vid Bjärlången

Vid sjön höll Bjärnumsscouterna till och 1933 byggde de scoutstugan, som ännu står kvar vid strandkanten.

Bjärlången
Scoutstugan vid Bjärlången

Kräftfisket

Den stora händelsen vid Bjärlången var kräftfisket i augusti. Då var del liv och rörelse kring sjön och eldarna brann hela natten. Bjärlångens kräftfiskevatten var känt över hela Skåne och många sökte sig hit utan att de hade rätt att fiska. Det var just för att reglera kräftfisket som fiskevårdsområdet bildades på 1980-talet. Länge levde flodkräftan i högsta välmåga, men så år 2000 slog pesten till och så gott som över en natt försvann alla kräftor.

Kräftfiske i Bjärlången
Kräftfiske i Bjärlången

Kräftfiske i Bjärlången
Kräftfiske i Bjärlången

Kolonin

”Kära Fröken. Jag mår så bra. Och jag har så rolit. Många kära hälsningar från Ing-Britt.” Så skrev den lilla flickan Ing-Britt till sin fröken i Landskrona 1935. Flickan var på den koloni som Landskrona stad hade vid Övre Bjärlången. En annan Landskronatös som tillbringade en sommar här var Siv Malmkvist. I dag är husen förfallna, men den nya Landskronakolonin som byggdes strax intill används fortfarande som lägergård.

Den gamla kolonin kallas även för pastor Björks. I slutet av 1910-talet och ett antal framåt samlade predikanten och missionären Frithiof Björk ynglingar från storstäder här, för att ge dem en lägervistelse i kristen anda med bad och vandringar i skogen. Och så fiskade man i sjön för att få mat för dagen. Trots att att folk hade sagt att det inte fanns så mycket fisk i sjön, fick Pastor Björk och hans ungdomar så mycket fisk att det räckte både till frukost och kväll. Pastorn tolkade det som Guds försyn.

Landskrona Kolonin
Landskrona Kolonin